דשא הוא גידול מאד אינטנסיבי ומורכב, יש לזכור מכסחים דשא כל יום עד פעם בשבוע (בהתאם לשימוש במדשאה, מין/זן, רמת אחזקה). דורכים עליו תולשים אותו (כדורגל, נעלי השחקנים) מהדקים באמצעות רגלי כסאות, שולחנות, כלי הטיפול במדשאה. תארו לעצמכם צמח אחר שמגדלים אותו לעוצמת גידול גבוהה שמחייבת גיזום בתד
דשא הוא גידול מאוד אינטנסיבי ומורכב
איכות המדשאה מושפעת מ:
– מין/זן הדשא והתאמתו לתנאים השוררים בגינה, ממידת השימוש במדשאה וסוג השימוש (אסטטיקה, בילוי, ספורט), רמת התחזוקה ואיכותה.
– טיב הקרקע, אחידות הקרקע בעומק ובסוג לכל שטח המדשאה. באותה מדשאה כתם אחד חולה במחלת עלווה ו-2 מ' ממנו הכל תקין, הכתם החולה חוזר כל שנה באותו מקום, והופ אחרי כמה שנים נעלמה המחלה למרות שפרוטוקול הטיפול לא השתנה במשך אותה תקופה ?. העדר אחידות קרקע המדשאה יכולה להיות הסיבה להופעת מחלות בכתמים מסוימים ובאחרים לא.
– התאמת סוג הקרקע לרמת השימוש במדשאה וסוג השימוש. (חול מונע עקת הידוק ומשפר את חידור האוויר והמים),
– ההזנה הנכונה = התאמת רמת המינרלים ומיקרו האלמנטים השונים והרכבם בקרקע בהתאם לעונת השנה.
– רמת השימוש במדשאה (לראווה בלבד, לשימוש ביתי, לספורט לסוגיו ועוד).
– האקלים (חום יום/לילה. תאורה, לחות אוויר) משתנה מאזור לאזור ובאותו אזור משנה לשנה.
– טיב ההשקייה ואחידותה. העדר אחידות בהשקייה הוא בהרבה מקרים ה-סיבה לסימפטומים כביכול של מחלה.
– טיב הכיסוח (טופית או רוטרית ) כולל טיב טיפול בסכין המכסחה ברוטרית, שתהיה חדה כמו סכין גילוח (זה המיטב, לא תמיד קיים בפועל) ובטופית שהגזירה תהיה חדה ונקייה. הקפדה כאן תביא לחיתוך "נקי" של העלה (מכאן פחות אפשרות לחדירת מחלות, וגם המדשאה תראה נקייה ויפה ולא עם קצוות עלים יבשים).
– הקפדה על גובה בהתאם: לשימוש ( לאסטטיקה, בילוי, ספורט), למין/זן לעונת השנה. וכיסוח בזמן.
לא להיבהל, כאשר הכנת התשתית הייתה טובה, מערכת ההשקייה תקינה נבחר המין/זן המתאים, המכסחה תקינה והכיסוח נכון. מקבלים מדשאה יפה לאורך שנים רבות ללא כל בעיה.
האוורור והדילול נדרשים רק לתקן פגמים בתחזוקה הנכונה או להתגבר על שימוש מוגבר המחייב גידול מאוד מוגבר (במגרשי ספורט)
יש לנטר הופעת פגמים במדשאה . ואם יש צורך יש לטפל מיד נקודתית עם הופעת הכתמים הנגועים לפני נגיעות כל המדשאה.
השארת כסוחת בכיסוח בכלי ובזמן הנכון, לא גורמת ליצירת סכך או להופעת מחלות ומזיקים. הכסוחת ברובה היא מים והתאית קלת פרוק. הסכך נוצר כתוצאה של תמותת שלוחות וקני שורש במדשאה שגובה הכיסוח ותדירותו לא מותאמים לעוצמת גידול הדשא. יש שפע מחקרים המחזקים אמירתי זו. נכון יש שפע "מומחים" המגדלים דשא טוב, שטענים שחייבים לאסוף כסוחת. בדיוק כמו שיש רבים המגדלים דשא מעולה ומוסיפים (שלא לצורך, להבנתי, שוב המחוזקת בשפע מחקרים) קומפוסט כל שנה !
ולבסוף הזיבלית הופעתה מעודדת מהכנת קרקע למדשאה תוך הצנעת שפע זבל רפת שלא עבר קודם קומפוסטציה מתאימה. יש גם לכך שפע תצפיות שדה על-פי רוב מי שמקפיד (וגם שכניו) לא לזבל בזבל שלא עבר קופוסטציה, אין לא בעיה עם זיבליות !!
כאשר הכל תקין לא דרוש כל המאמר הארוך, אבל כאשר יש בעיה הראיתי עד כמה מורכבת הדיאגנוזה.